Sunday 27 February 2011

CokLaT bAgUz LAa DeRR!!

HaHaxD seDaNg Aq PuSiNg2 KaT wEb Ni...aq TeRjUmPaLaH sAtU iNfO bEsH..
sO Aq NaK KoNgSi2 kAn lA :-P

  • Melalui kajian  yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.
  • Lemak kok yang merupakan bahan asas di dalam coklat mempunyai ciri-ciri kecairan yang membolehkan ia mudah cair di dalam mulut. Pertumbuhan plak gigi terhalang kerana coklat tidak tersimpan lama di dalam mulut.
  • Coklat dan serbuk koko mengandungi phenol sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan risiko sakit jantungPhenol bertindak dengan menghalang lemak seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.
  • Coklat mengandungi nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat.
  • Secara perbandingan, sekeping coklat susu mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama
  • Minuman koko mengandungi kafein yang lebih rendah berbanding dengan minuman-minuman lain yang terdapat di pasaran
 note= makan coklat bebanyak!!
THANKS FOR READING !

No comments:

Post a Comment